رژیم غذایی مدیترانه‌ای: نکاتی که باید بدانید

رژیم‌های غذایی

رژیم مدیترانه‌ای بیشتر به عنوان الگوی تغذیه‌ای توصیف می‌شود تا یک رژیم غذایی. این رژیم به غذاهای سنتی و الگوهای غذایی در کشورهای حاشیه دریای مدیترانه اشاره دارد و می‌تواند در مدیریت وزن، حفظ سلامت قلب و پیشگیری از دیابت موثر باشد. فرانچسکو ویسیولی، محققی که در این زمینه دو کتاب نوشته است، ترجیح می‌دهد از عبارت "رژیم‌های غذایی مدیترانه‌ای" استفاده کند تا نشان دهد جمعیت‌های منطقه مدیترانه دارای تفاوت‌هایی هستند که تا حدودی بر عادات غذایی تأثیرگذارند.

رژیم غذایی مدیترانه‌ای چیست؟

رژیم مدیترانه‌ای، تقلیدی از سبک زندگی سنتی در کشورهای حاشیه دریای مدیترانه است. این رژیم به عنوان یکی از سالم‌ترین الگوهای غذایی در جهان شناخته شده است، به خصوص برای پیشگیری از انواع بیماری‌های مزمن. در این رژیم، بر مصرف میوه‌ها، سبزیجات، آجیل، دانه‌ها، غلات کامل، حبوبات، ماهی، گوشت لخم (بدون چربی) و روغن زیتون تأکید شده و در مقابل، مصرف گوشت قرمز و شکر را به حداقل می‌رساند.

علاوه بر این، رژیم مدیترانه‌ای داشتن فعالیت فیزیکی روزانه، خواب کافی، صرف وقت با دوستان و خانواده و سبک زندگی کم استرس را توصیه می‌کند. در حالی که این رژیم خاص منطقه مدیترانه است، اصول آن به راحتی می‌تواند تطبیق یابد تا شامل غذاها و دستورالعمل‌های آشپزی در سایر نقاط جهان شود.

تحقیقات نشان داده‌اند سطح سلامتی افرادی که در کشورهای حاشیه دریای مدیترانه (مانند فرانسه، اسپانیا، یونان و ایتالیا) زندگی می‌کنند، بهتر از افرادی است که رژیم غذایی استاندارد آمریکایی را دنبال می‌کنند. علاوه بر آن، ریسک کمتری نیز در ابتلا به بیماری‌های مزمن دارند.


سبک زندگی مدیترانه‌ای، افراد را به مصرف بیشتر این مواد غذایی تشویق می‌کند:

همچنین بر کاهش مصرف مواد زیر توصیه شده است:

رژیم غذایی مدیترانه‌ای چه فوایدی برای سلامتی دارد؟

از آنجایی که رژیم مدیترانه‌ای در کاهش وزن، کمک به پیشگیری از حملات قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع ۲ مؤثر است و خطر مرگ زودرس را کاهش می‌دهد، یک انتخاب مناسب برای افرادی است که به دنبال بهبود سلامت خود و محافظت در برابر بیماری‌های مزمن هستند.

طبق تحقیقات انجام شده، ارتباط معنی‌داری میان پیروی از رژیم مدیترانه‌ای و موارد زیر وجود دارد:

با گنجاندن روغن زیتون، سبزیجات، حبوبات، ماهی و آجیل در رژیم غذایی، وابستگی به مصرف همزمان چند دارو به طور قابل توجهی کاهش می‌یابد. در واقع، پایبندی زیاد به رژیم مدیترانه‌ای باعث کاهش تعداد کلی داروهای مورد استفاده می‌شود.


علاوه بر این، رژیم مدیترانه‌ای در بهبود بیماری‌ها/شرایط زیر مؤثر است:

رژیم مدیترانه‌ای در پیشگیری یا کاهش خطر ابتلا به برخی بیماری‌ها نقش دارد:


چرا رژیم غذایی مدیترانه‌ای در کاهش وزن مؤثر واقع شده است؟

گروهی از پژوهشگران در دانشکده بهداشت هاروارد در سال ۲۰۰۷ گزارش دادند که رژیم غذایی مدیترانه‌ای یک رویکرد موثر برای کاهش وزن برای بسیاری از افراد است. دلیل اصلی اثربخشی آن، تنوع گسترده غذاها در این رژیم غذایی و وجود دستورهای غذایی محلی و قومی است. این موضوع سبب شده است که پایبندی طولانی‌مدت افراد در این رژیم، آسان‌تر و دلپذیرتر باشد.

رژیم مدیترانه‌ای چگونه از ابتلا به بیماری‌های مزمن پیشگیری می‌کند؟

یکی از بزرگترین عوامل خطر برای ابتلا به بیماری‌های مزمن، التهاب است. تحقیقات نشان داده‌اند که پیروی از یک الگوی غذایی مدیترانه‌ای، نشانگرهای التهابی زیر را کاهش می‌دهد:

CRP, IL-1β, IL-4, IL-5, IL-6, IL-7, IL-18, TNF-α, TGF-β, COX-2, fibrinogen, and homocysteine

اجزای ضد التهابی در رژیم مدیترانه‌ای شامل موارد زیر است:

مصرف چه مواد غذایی در رژیم مدیترانه‌ای مجاز است؟

از آنجایی که در الگوی غذایی کشورهای مختلف متفاوت است، تعیین اینکه دقیقاً چه غذاهایی باید مصرف شود، دشوار است.

اما به طور معمول، رژیم غذایی مدیترانه‌ای ویژگی‌های مشخصی دارد:


رژیم غذایی مدیترانه‌ای می‌تواند بر اساس این مواد غذایی تنظیم شود:


مصرف چه غذاهایی در رژیم مدیترانه‌ای باید محدود شود؟

logo
تهران، انتهای بلوار کشاورز، خیابان دکتر قریب، نبش کوچه شهیدی، پلاک ۵۹، طبقه ۲، واحد ۴
تمامی حقوق این سایت محفوظ است | طراحی و توسعه توسط «کلادین»