راهنمای جامع رژیم کتوژنیک: آخرین یافته‌های علمی چه می‌گویند؟

رژیم‌های غذایی

رژیم‌های کتوژنیک گروهی از رژیم‌های پرچرب با کربوهیدرات بسیار کم و مقادیر کافی از پروتئین هستند. نام کتوژنیک به افزایش تولید اجسام کتونی در نتیجه‌ی این رژیم غذایی خاص اشاره دارد. بسیاری از مطالعات علمی نشان می‌دهد که این نوع رژیم غذایی می‌تواند به کاهش وزن و بهبود سلامت شما در برابر دیابت، سرطان، صرع و بیماری آلزایمر کمک کند.


رژیم کتوژنیک چیست؟

رژیم کتوژنیک یک رژیم غذایی بسیار کم کربوهیدرات و پرچرب است که سبک فستینگ (Fasting) یا روزه‌داری را تقلید می‌کند. تحت شرایط کاهش کربوهیدرات و افزایش مصرف چربی، چربی ها در کبد به اجسام کتون تبدیل می شوند. اجسام کتونی ترکیباتی هستند که در طی متابولیسم چربی‌ها تشکیل شده و معمولاً از طریق ادرار دفع می‌شوند.

در نتیجه افزایش تولید اجسام کتونی، یک حالت کتوز در بدن رخ می‌دهد که این وضعیت هدف رژیم کتوژنیک است. در حالت کتوز، اجسام کتون به جای منبع انرژی معمول (گلوکز) به عنوان منبع اصلی انرژی توسط مغز و سایر اندام ها استفاده می‌شود.


منشأ رژیم کتوژنیک چیست و چه ارتباطی با روزه‌داری یا فستینگ دارد؟

از دوران کتاب مقدس، اعتقاد بر این بود که دوره‌های طولانی روزه‌داری به بهبودی افراد مبتلا به صرع کمک می‌کند. در اوایل دهه ۱۹۲۰، دکتر راسل وایلد پیشنهاد کرد که رژیم غذایی پرچرب و کم کربوهیدرات می تواند تغییرات بیوشیمیایی (کتوز، اسیدوز و کم آبی) را که در طول روزه داری رخ می‌دهد، تقلید کند. در نتیجه، این رژیم غذایی برای درمان صرع ابداع شد و مورد استفاده قرار گرفت.

با این وجود، استفاده از این نوع رژیم غذایی با معرفی داروهای ضد تشنج در دهه ۱۹۳۰ کاهش یافت. در سال ۱۹۹۴، با تأسیس بنیاد چارلی و با وجود تلاش‌های خانواده جیم آبراهام در جهت آموزش مردم برای درمان صرع از طریق رژیم کتوژنیک، محبوبیت آن افزایش یافت.

از آن زمان تاکنون، این رژیم غذایی به صورت عمومی توسط پزشکان پذیرفته شده است و اکنون در حدود ۴۰ کشور در سراسر جهان از رژیم کتوژنیک برای درمان صرع کودکان استفاده می‌شود. همچنین مطالعات علمی فراوانی درباره رژیم کتوژنیک منتشر شده است.

رژیم کتوژنیک کلاسیک (پروتکل جان هاپکینز)

در مرکز صرع کودکان جانز هاپکینز معمولاً فرم استاندارد یا کلاسیک این رژیم در نظر گرفته شده است. پروتکل معمول آن برای کودکان در سنین ۳ تا ۱۲ سال، نسبت ۴ قسمت چربی به ۱ قسمت پروتئین و کربوهیدرات را در کنار هم فراهم می‌کند. شیرخواران معمولاً با نسبت ۳:۱ شروع می شوند. بیماران خاص ممکن است به نسبت‌هایی از ۲.۵:۱ تا ۵:۱ نیاز داشته باشند.


انواع مختلف رژیم‌های کتوژنیک

در طول زمان، تغییرات محدودکننده کمتری در رژیم کتوژنیک ایجاد شده است، از جمله:

نوع رژیم غذایی توسط متخصص تغذیه بر اساس نیازهای رژیم غذایی، ترجیحات، سابقه پزشکی و سن هر بیمار انتخاب می شود.

ترکیب تقریبی درشت‌مغذی‌های رژیم‌های درمانی کتوژنیک

رژیم اصلاح شده اتکینز (MAD)

رژیم کتوژنیک کلاسیک (نسبت ۴:۱)

رژیم غذایی کتوژنیک اصلاح شده (نسبت ۳:۱ به ۱:۱)

درمان با شاخص گلیسمی پایین (LGIT)

رژیم غذایی روغنی با زنجیره متوسط تری گلیسیرید (MCT)


مقایسه رژیم کتوژنیک با رژیم کم‌چربی

رژیم کتوژنیک به عنوان روشی مؤثر برای کاهش وزن شناخته شده است. بسیاری از تحقیقات علمی ثابت می‌کنند که رژیم کم‌کربوهیدرات (چربی و پروتئین بیشتر)، می‌تواند برای پیشگیری و درمان چاقی از رژیم‌های کم‌چرب و کم‌کالری مؤثرتر باشد. یک بررسی از ۱۳ مطالعه نشان داد که پیروی از یک رژیم غذایی کتوژنیک برای کاهش وزن طولانی مدت کمی مؤثرتر از رژیم‌های کم‌چربی است، به گونه‌ای که افرادی که از رژیم کتو پیروی کردند به طور میانگین ۰.۹ کیلوگرم بیشتر از افرادی با رژیم غذایی کم‌چربی، وزن کم کرده بودند. 

محققان درنتیجه‌ی بررسی ۲۳ مطالعه، در خصوص مقایسه رژیم کم‌کربوهیدرات با رژیم کم‌چربی، دست یافتند:

مزایای رژیم کتوژنیک برای سلامتی

اگرچه این رژیم در ابتدا برای درمان صرع استفاده می‌شد، اما در طول زمان در بسیاری از بیماری‌های دیگر نیز مورد مطالعه قرار گرفته است، از جمله: سرطان، بیماری آلزایمر، بیماری پارکینسون، کاهش وزن، آسیب مغزی تروماتیک، اختلالات میتوکندری، اوتیسم، دیابت، میگرن، اختلال دوقطبی، مولتیپل اسکلروزیس و اسکلروز جانبی آمیوتروفیک.

استفاده از رژیم های غذایی کتوژنیک در درمان سرطان، به ویژه در کند کردن رشد تومورهای مغزی، امیدوارکننده بوده است اما نیاز به تحقیقات بیشتری دارد.

تاکنون مطالعات متعددی در خصوص تاثیرات رژیم کتوژنیک بر بیماری‌های مختلف انجام شده است. از جمله:


رژیم‌های کتوژنیک برای دیابت و پیش دیابت

رژیم کتوژنیک با کاهش چربی اضافی، تاثیرات مثبتی در ارتباط با دیابت نوع ۲، پیش دیابت و سندرم متابولیک دارد. محققان با انجام مطالعه‌ای بر روی ۳۴۹ فرد مبتلا به دیابت نوع ۲ نشان دادند با پیروی از رژیم کتوژنیک در یک دوره ۲ ساله به طور متوسط ۱۱.۹ کیلوگرم کاهش وزن حاصل شده است.

در یک مطالعه نیز تاثیر رژیم کتوژنیک بر مدیریت طولانی مدت قند خون مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق که بر روی زنان مبتلا به دیابت نوع ۲ انجام شد، نشان داده شد که پیروی از یک رژیم غذایی کتوژنیک به مدت ۹۰روز به طور قابل توجهی باعث کاهش سطح هموگلوبین A1c می شود.

مصرف چه غذاهایی در رژیم کتوژنیک ممنوع است؟

به طور کلی، مصرف هر غذایی که حاوی مقادیر بالای کربوهیدرات باشد، مانند غلات، قندها، حبوبات، برنج، سیب زمینی، آب‌نبات، آب‌میوه و حتی بیشتر میوه‌ها ممنوع است.

لیستی از غذاهایی که مصرف آن‌ها در رژیم کتوژنیک ممنوع است یا باید کاهش یابد:


مصرف چه غذاهایی در رژیم کتوژنیک مجاز است؟

مصرف غذاهایی مانند گوشت، ماهی، تخم مرغ، کره، آجیل، روغن‌های سالم، آووکادو و سبزیجات کم کربوهیدرات در رژیم کتوژنیک مجاز است.

در اینجا لیستی از مواد غذایی مجاز را در رژیم کتو مشاهده می‌کنید:

مکمل های غذایی مورد استفاده در رژیم غذایی کتوژنیک

بسیاری از عوارض جانبی بالقوه رژیم کتو را می توان با شروع رژیم غذایی مناسب، انجام برخی آزمایشات (در صورت نیاز) و مکمل های غذایی پیشگیری کرد.

مکمل‌های توصیه شده (تحت نظر متخصص):

مکمل‌هایی بر اساس نیازهای خاص بیمار (تحت نظر متخصص):


میان‌وعده‌های سالم در رژیم کتوژنیک

در اینجا لیستی از میان‌وعده‌های قابل استفاده در رژیم کتوژنیک آورده شده است:

logo
تهران، انتهای بلوار کشاورز، خیابان دکتر قریب، نبش کوچه شهیدی، پلاک ۵۹، طبقه ۲، واحد ۴
تمامی حقوق این سایت محفوظ است | طراحی و توسعه توسط «کلادین»