راهنمای قدم به قدم رژیم کم کربوهیدرات بر اساس جدیدترین مطالعات علمی

رژیم‌های غذایی

همه غذاها از سه نوع درشت‌مغذی تشکیل شده‌اند: چربی، پروتئین و کربوهیدرات. رژیم‌های پرچرب/کم کربوهیدرات (High-fat/low-carbohydrate diets) یا کم کربوهیدرات (low-carb diets) بر افزایش مصرف پروتئین‌ها و چربی‌ها و کاهش شدید کربوهیدرات‌ها تاکید دارند. در اغلب موارد، از رژیم‌های کم کربوهیدرات برای کاهش وزن و تثبیت سطح قند خون استفاده می‌شود.


رژیم کم کربوهیدرات چیست؟

در رژیم کم کربوهیدرات، مصرف غذاهایی با کربوهیدرات بالا مانند ماکارونی، نان و غذاهای شیرین محدود می‌شود. این رژیم سرشار از پروتئین، چربی و سبزیجات است. انواع مختلفی از رژیم‌های کم کربوهیدرات مورد مطالعه قرار گرفته‌اند و مشخص شده است که پیروی از آن‌ها باعث کاهش وزن و بهبود سلامت بدن می‌شود.


نحوه عملکرد رژیم کم کربوهیدرات

درشت‌مغذی‌های موجود در غذاها مانند چربی، پروتئین و کربوهیدرات، طی فرآیندی به نام متابولیسم به انرژی تبدیل می‌شوند. بدن انسان برای زنده‌ماندن به چربی و پروتئین نیاز دارد. هم چربی‌ها و هم پروتئین‌ها با هضم‌شدن به انرژی تبدیل می‌شوند. با تولید هورمون انسولین در بدن، کربوهیدرات به گلوکز تبدیل می‌شود. انسولین بدن را تحریک می‌کند تا انرژی اضافی را به صورت چربی ذخیره کند، مگر اینکه انرژی تولید شده توسط این کربوهیدرات‌ها بلافاصله استفاده شود (مازاد آن به شکل چربی در بدن ذخیره می‌شود).

در حقیقت، بدن انسان برای زنده‌ماندن به مقادیر بالای کربوهیدرات نیاز ندارد. اگرچه در برخی منابع غذایی که عمدتاً از کربوهیدرات تشکیل شده‌اند، مانند میوه‌ها و سبزیجات، مواد مغذی مهم مانند ویتامین‌ها وجود دارند. در بسیاری از فرهنگ‌ها که زندگی سالمی دارند، مناع غذایی اصلی گوشت و آب است. فرهنگ‌هایی مانند اینوئیت‌ها یا اسکیموها، با رژیم‌های غذایی که اساساً کم کربوهیدرات هستند، زندگی طولانی و سالمی دارند.

در رژیم غذایی پرچرب/کم کربوهیدرات، کاهش وزن اتفاق می افتد زیرا کاهش مصرف کربوهیدرات باعث می شود بدن انسان ذخایر چربی را به انرژی تبدیل کند. این فرآیند کتوز نامیده می‌شود. کتوز یک شکل بسیار کارآمد از تولید انرژی است که شامل تولید انسولین نمی‌شود. وقتی سطح انسولین ثابت می‌ماند، انرژی اضافی به صورت چربی ذخیره نمی‌شود. در رژیم‌های کم کربوهیدرات، چربی‌سوزیِ کتوز از یک طرف و سطوح پایدار انسولین در غیاب کربوهیدرات‌ها از طرفی دیگر، منجر به کاهش وزن سریع می‌شود. منطق رژیم کم کربوهیدرات این است که چربی یا حتی کالری منجر به اضافه وزن نمی‌شود، بلکه چرخه‌های ناکارآمد یا ناسالم انسولین باعث آن هستند.


مزایای رژیم کم کربوهیدرات برای سلامتی

بسیاری از نگرانی‌های مرتبط با سلامت جامعه، مانند دیابت نوع دوم، بیماری قلبی و چاقی، ممکن است مستقیماً با متابولیسم نامناسب انسولین مرتبط باشد. رژیم‌های غذایی مدرن سرشار از کربوهیدرات هستند. مصرف بیش از حد کربوهیدرات باعث می‌شود بدن در حالت ثابتی از تولید انسولین قرار گیرد و سطوح بالایی از انسولین در جریان خون باقی بماند. این مقدار اضافی ممکن است باعث بروز وضعیتی به نام سندرم مقاومت به انسولین شود که خود منجر به بیماری‌هایی مانند دیابت، بیماری قلبی و چاقی می‌شود.

طرفداران رژیم‌های پرچرب/کم کربوهیدرات معتقدند که پیروی از این رژیم‌ها منجر به کاهش وزن سریع، کاهش سطح کلسترول خون و افزایش انرژی می‌شود.


انواع مختلف رژیم کم کربوهیدرات

رژیم‌های پرچرب/کم کربوهیدرات از نظر تعداد گرم کربوهیدرات‌هایی که باید در روز مصرف شوند، متفاوت‌اند. اکثر رژیم‌های کم کربوهیدرات شامل حداقل سه مرحله هستند. در مراحل اولیه که معمولاً دو هفته طول می‌کشد، کمترین میزان کربوهیدرات در روز خورده می‌شود. مرحله میانی، مرحله کاهش وزن است. در این مرحله، مصرف کربوهیدرات کمی افزایش می‌یابد و سپس در سطح مشخصی حفظ می‌شود تا کاهش وزن مطلوب حاصل شود. در مراحل پایانی، مصرف کربوهیدرات‌ها به تدریج افزایش می‌یابد تا کاهش وزن متوقف شود. 

رژیم‌های کم کربوهیدرات بر اساس میزان مصرف کربوهیدرات در روز دسته‌بندی می‌شوند. این میزان برای یک رژیم معمولی کم کربوهیدرات معمولاً کمتر از ۲۶ درصد کل کالری روزانه است. به عنوان مثال، افرادی که از یک رژیم غذایی ۲۰۰۰ کالری پیروی می‌کنند، این مقدار کمتر از ۱۳۰ گرم کربوهیدرات در روز است.

انواع پر پروتئینِ رژیم‌های کم کربوهیدرات شامل رژیم‌های زون (Zone) و ساحل جنوبی (South Beach) است. در این رژیم‌ها، مصرف کربوهیدرات کمتر از ۴۰ درصد و مصرف چربی و پروتئین هر کدام ۳۰ درصد از کل کالری دریافتی را تشکیل می‌دهند. این رژیم‌ها انتخاب‌های نسبتاً متعادلی در گروه رژیم‌های کم کربوهیدرات محسوب شده و شامل مقادیر زیادی فیبر، میوه‌ها و سبزیجات تازه هستند. به علاوه، رژیم‌های زون و ساحل جنوبی بر مصرف چربی‌های «تک غیراشباع» و «چند غیراشباع» تأکید داشته و مصرف «چربی‌های اشباع» را محدود می‌کند.


در اینجا به چند رژیم محبوب کم کربوهیدرات اشاره می‌شود:

مصرف چه غذاهایی در رژیم کم کربوهیدرات مجاز است؟

یک رژیم کم کربوهیدرات باید شامل انواع غذاهای کم فرآوری‌شده و کم کربوهیدرات از جمله منابع پروتئینی، سبزیجات (غیرنشاسته‌ای) و محصولات لبنی پرچرب باشد.

در اینجا برخی از غذاهایی که باید در رژیم غذایی کم کربوهیدرات مصرف شود، آورده شده است:

توجه شود که برای حفظ وزنی متعادل، مصرف غذاهای پرکالری مانند پنیر و آجیل باید محدود شود.


چه غذاهایی می‌توانند در حد اعتدال در رژیم کم کربوهیدرات گنجانده شوند؟

در رژیم کم کربوهیدرات (به غیر از رژیم بسیار کم کربوهیدرات یا کتوژنیک) مقادیر کمی از غذاهای زیر قابل مصرف هستند:

نوشیدنی‌های مجاز در رژیم کم کربوهیدرات

از آنجایی که بسیاری از نوشیدنی‌ها حاوی مقادیر بالای کربوهیدرات هستند و کالری بالایی دارند، تأکید می‌شود تا در یک رژیم کم کربوهیدرات، نوشیدنی‌های بدون قند اضافه انتخاب شوند.

چند نمونه از نوشیدنی‌های قابل استفاده در رژیم کم کربوهیدرات:

مصرف چه غذاهایی در رژیم کم کربوهیدرات محدودیت دارد؟

بسته به میزان کربوهیدرات مجاز روزانه خود، ممکن است لازم باشد از مصرف غذاهای زیر اجتناب شود:

logo
تهران، انتهای بلوار کشاورز، خیابان دکتر قریب، نبش کوچه شهیدی، پلاک ۵۹، طبقه ۲، واحد ۴
تمامی حقوق این سایت محفوظ است | طراحی و توسعه توسط «کلادین»